Zuiderterras

Bovenstaande tekening toont een van de drie woonblokken die rondom het winkelcentrum Zuidpiein zijn geprojecteerd. Beneden twee lagen parkeergarages, daarboven een verdieping voor kantoren, praktijkruimten of winkels en vervolgens twaalf zich „verjongende” woonetages met terrassen van o.a. vijf meter diepte.

Bij de welstandscommissie in Rotterdam is het plan ter beoordeling aangeboden als de randbebouwing van het winkelcentrum Zuidplein. Volgens een ontwerp van architect Herman Bakker, die ook het winkelcentrum ontwierp, komen er drie blokken met elk 150 woningen op twaalf etages en drie kantoorgebouwen van vijf lagen. Een deel van de huizen krijgt terrassen van bijna 5 m diepte. In de grote huizen wordt de keuken bij wijze van experiment midden in de woning aangebracht, en niet — zoals gebruikelijk — aan de galerijkant.

De grond rondom het Zuidpleincomplex is gereserveerd voor het bouw- en aannemingsbedrijf Van Omme & De Groot. Beleggers hebben al belangstelling voor het plan getoond. Twee en een half jaar na het begin van de bouw zou een blok gereed kunnen zijn. Onder de twaalf woonlagen komt een etage met ruimten die geschikt zijn voor kantoren, artsen of winkels. Aansluitend aan de parkeergarages van het winkelcentrum komen twee lagen garages met in totaal 750 plaatsen voor auto’s.

Er is ook ruimte voor een bowlinggebouw, maar als dit niet zou doorgaan kan daar een groot winkelbedrijf of een kantoor worden gebouw. De woonblokken „verjongen” zich, d.w.z. de woningen zijn op de bovenste verdiepingen minder diep dan op de’ laagste etages. Bovenin zijn studio’s gedacht, o.a, voor vrijgezellen of mensen die in Rotterdam werken en elders wonen.

De huizen aan de rand van deze subcity kijken alle over het Zuiderpark uit. De galerijen komen aan de zijde van het winkelcentrum. Het hoofdtrappenhuis en de liftschacht zijn buiten elk blok geprojecteerd. De architect denkt erover om de schacht te voorzien van draadglas, zodat zelfs bij het dalen en stijgen het uitzicht van de lift uit behouden blijft.

Het bouwterrein wordt nu vrijgemaakt van de keten van de bouwers van het winkelcentrum Zuidplein. Van Omme & De Groot moet de start van de bouw laten afhangen van de goedkeuring op het plan en de onderbrenging ervan bij financiers. De bouwvergunning van het rijk zal, omdat het in hoofdzaak een object met woningen betreft, geen problemen opleveren.

uit:
NRC Handelsblad
16 augustus 1972