Hoeksteen nieuwe Blaakkwartier

Op de hoek van de Eendrachtsweg en Westblaak, in Rotterdam begint volgend jaar de bouw van een acht:etages hoog en 81 meter lang kantoorpand voor rekening van Kok Vastgoed. Midden 1971 kan dit grote, airconditioned pand, naar een j ontwerp. van architect ir. Harry Nefkens gereed zijn en dan een stedebouwkundige hoeksteen vormen van het nieuwe Blaak-kwartier.

De meer, dan honderd jaar oude firma en later N.V. D. Kok & Co met haar talrijke dochterondernemingen en rayonkantoren, ook elders in ’t land, zal voor haar hoofdkantorenafdelingen circa 40 percent van de 11.000 vierkante meter vloeroppervlakte in het nieuwe Westblaak-pand nodig hebben. De rest wordt aan derden verhuurd.

Onder de beluifelde parterre. met showrooms en/of winkels, komt in twee lagen een parkeergarage voor honderd auto’s en archiefruimte. Aan de Westblaakzijde zal een lage overbouwing komen van de Eendrachtsstraat, tussen het gebouw van Kok en de nieuwbouw van de NRC aan de zijde van de Eendrachtsweg heeft de architect gestreefd naar een passende overgang in laagbouw haar de bestaande vooroorlogse bebouwing.

Het hoofdgebouw krijgt een plastische gevel van witte Cristallino (natuurssteen), die gedragen wordt door een twee etage hoge onderbouw met kolommen van donkergroen marmer. Deze kolommen en een terugspringende gevelhoek vormen een aantrekkelijke doorgang.

uit:
Het Vrije Volk
15 november 1968