Weer woontoren bij het Weena

Tussen het Postkantoor aan het Delftseplein in Rotterdam en het Weena verrijst een 106 meter hoge woontoren. Architect Jan Hoogstad heeft dit gebouw op verzoek van het Sociaal Fonds Bouwnijverheid ontworpen. De eerste paal zal begin volgend jaar worden geslagen; anderhalf jaar later kan het worden opgeleverd.

Het gebouw komt schuin achter de geplande woontoren aan het Weena (het project dal in de plaats komt van de geflopte ‘Ponskaart’). Het zal in kleur contrasteren met dit gebouw van architect Klunder. De laatste koos voor licht, Hoogstad speelt met een donkere gevel met erop felgekleurde verticale banen.

Er komen 122 drie- en vierkamerwoningen in (premie C) en bovenop twee penthouses. De huizen zijn ongeveer 110 m 2, een grote woonkamer, een studeerkamer, twee slaapkamers en een badkamer; alles wordt zeer luxe afgewerkt. Voor het gebouw, aan de Weenakant, komt een plein van 20 bij 40 meter dat langzaam omhoogloopt naar de ingang van de flat. Dit grenst in het westen aan de nieuwbouw van Unilever Bedoeling is dat het beeld van Wessel Couzijn, dat nu bij Unilever aan de Rochussenstraat staat, meeverhuist naar dat plein.

Onder het plein wordt een parkeergarage verwezenlijkt. Deze loopt deels over de metrobuis heen. Onder kantoor en plein moeten totaal 325 auto’s kunnen staan.

uit:
Het Vrije Volk
24 september 1988