Nieuw pand AMRO-bank

De Amrobank heeft in Rotterdam een nieuw kantoor in gebruik genomen, in een negen werkverdiepingen tellende toren achter het bestaande bankgebouw aan de Coolsingel dat vroeger de naam De Rotterdamsche Bank droeg. De nieuwbouw zal 1500 employees huisvesten. De officiĆ«le opening zal gebeuren wanneer het oude pand met zijn zware pui zowel in- als uitwendig een opknapbeurt heeft gekregen. Dat kan nog wel twee jaar duren. Het koperen dak, dat in de loop der jaren een groene kleur reeft gekregen, zal zorgvuldig bewaard blijven. Een architect van het bureau Kraaijvanger plaatst daarbij de kanttekening, dat nieuwe koperen daken, zoals o.a. op De Doelen, de kans niet meer krijgen om zo te verkleuren. Hij wijt dit aan de geringere hoeveelheid zuurstof in de lucht. De oudbouw blijft in gebruik voor particulieren, de zgn. retail-klanten. Met vrachtwagens tegelijk kan men in het nieuwe gebouw, waarvan de ingang aan de Van Oldenbarneveltstraat ligt, zijn geld afleveren.

In de kelder gaat, zodra de klant binnen is, een stalen hek dicht. In het binnengebied zetelt de kassier voor grote klanten. De ruimte wordt met televisiecamera’s bewaakt. In de kelder en op de eerste verdieping van de laagbouw is parkeerruimte voor 130 auto’s. Het restaurant op de tweede verdieping is berekend op 400 personen.

Het gebouw is ontworpen door de architectenbureaus A. J. B. van de Graaf en Kraaijvanger. IGB heeft het ontwerp uitgevoerd. Over de kosten van het complex laat de opdrachtgever zich niet uit. De bank heeft alle ruimte voor zichzelf nodig. Andere grote vestigingen in Rotterdam worden gesloten, o.a. het pand van de vroegere Amsterdamsche bank aan de Blaak, waarvoor al een potentiĆ«le koper is gevonden.

Blikvanger is de grote digitale’ klok, hoog in het torengebouw, die met verlichte lampen uren en minuten aangeeft. Kunstwerken in het gebouw zijn afkomstig van Jef Diederen (een wandkleed in de entreehal) en van Hans Koetsier (wandpanelen in de lifthallen) nieuwe gebouw van de Amro-bank in Rotterdam. Erachter het oude gebouw aan de Coolsingel

uit:
NRC Handelsblad
19 oktober 1976