Hoek Westblaak-Schiedamsevest

Zoals wij reeds eerder schreven, gaat de N.V. Maatschappij tot Exploitatie van Onroerende Goederen „De Wereldhaven” op de hoek van de Westblaak ‘en de Schiedamsevest te Rotterdam een groot kantoorpand opzetten. Ruim acht jaar geleden werden de eerste plannen voor dit project ontwikkeld, vanmorgen om 11 uur is de eerste paal geslagen. Na de voltooiing neemt het concern Algemene Friese Levensverzekering-Maatschappij „De Groot-Noordhollandse van 1845″ het gebouw over.

De Algemene Friese, die in 1938 een belangengemeenschap met de Groot-Noordhollandse aanging, heeft sinds het begin van deze eeuw een bijkantoor in Rotterdam. Tot 1937 was dit gevestigd op. de hoek van Het Hang en de Zeevismarkt, van 1937 tot 1940 huisde men aan de Schiedamsesingel.

Thans zijn de kantoren ondergebracht in de grote flat aan de Schiedamsevest tegenover de Westblaak, doch men zoekt al geruime tijd naar een plaats voor een eigen gebouw. In het pand, dat de Wereldhaven nu optrekt, nemen de maatschappijen zelf enige ruimte aan de zijde van het, Van Hogendorpplein in gebruik, de overige kantoren en winkels worden verhuurd.

Het gebouw, dat over ongeveer 15 maanden gereed kan zijn, wordt aan de zijde van de Schiedamsevest 18,5 meter lang, aan de Westblaak 60 meter en aan de Keerweer, het smalle straatje dat de Westblaak met de Oude Binnenweg verbindt, 28 meter. De hoogte wordt 26 meter en het grondoppervlak 1.150 vierkante meter

Het bestaat eigenlijk uit twee delen, die ieder kelder entresol, begane grond en zes verdiepingen omvatten: het kantoor, aan de Schiedamsevest, dat aansluit op het gebouw van het Rotterdams Nieuwsblad, en het bouwwerk aan de Westblaak. Het eerste, dat niet te veel met het huurpand mag contrasteren, wordt bekleed met natuursteen, het tweede krijgt veel meer glas.

De begane grond wordt voor het grootste deel ingenomen door winkels: de bouwers denken bijvoorbeeld an een broodjeswinkel, een cabaretvariété en showrooms! De Keerweer zou met kleine gezellige zaakjes een voortzetting moeten worden van de Hjbaan, die immers op de duur tussen Ter Meulen en De Klerk op de Oude Binnenweg uitkomt.

De Wereldhaven heeft voor de Westblaak, in de toekomst het verlengde van de Blaak en een van de breedste en drukste verkeerswegen van Rotterdam, nog meer plannen. Architect Herman D. Bakker, die het kantoor van de Algemene Friese ontwierp, heeft ook een ontwerp gemaakt voor een kantoorgebouw, dat tussen de Keerweer en de Karel Doormanstraat moet komen.

De plannen zijn goedgekeurd door de schoonheidscommissie en zijn thans in behandeling bij de bouwpolitie. Daarna moeten ze nog de Rijksgoedkeuring verwerven. Ook dit pand zal op de begane grond winkels krijgen met kantoren op de verdiepingen.

uit:
Het Vrije Volk
9 mei 1957