De Amsterdamsche Bank aan den Coolsingel

De Bijbank Rotterdam van de Amsterdamsche Bank zal verrijzen aan den Coolsingel, op den hoek van de Aert van Nesstraat. Het ontwerp is ontstaan uit de samenwerking van de architectenbureau’s Van der Heyden en Van Nieuwenhuyzen & Meischke en Schmidt. Met de uitvoering zal waarschijnlijk binnenkant een begin worden gemaakt.

uit:
De  Maasstad
6e jaargang, nummer 1
april 1946

Het grote betonskelet op de Coolsingel.

Het grote betonskelet op de Coolsingel, hoek Aert van Nesstraat dat van 1949 tot heden (1953 red.) een gigantische steen des aanstoots is geweest, wordt nu afgebouwd volgens een ontwerp van architect A.A. van Niewenhuyzen. Zoals men weet kocht de Bank voor Handel en Scheepvaart het skelet aan, dat oorspronkelijk werd gezet voor de Amsterdamse Bank. De fusie van de Amsterdamse Bank met de Incassobank maakte het gebouw in 1949 eensklaps overbodig. De Bank voor Handel en Scheepvaart verloor in de meidagen haar gebouw aan de Zuid-Blaak, waarna het bedrijf in een pand aan de Van Vollenhovenstraat werd ondergebracht.

De tekening geeft duidelijk aan, hoe dit belangrijke punt op de Coolsingel zal gaan worden. Het bankgebouw zal een frontbreedte hebben aan de Coolsingel van 30 meter en aan de Aert van Nesstraat van 50 meter. Beide gevels worden opgetrokken op een plint van Zweedse graniet, waarboven een onderbouw zal komen van grijze Zwitserse Muuschel kalksteen, terwijl het verdere opgaande gevelwerk zal bestaan uit lichtgrijze geglazuurde baksteen.

De begane grond en de eerste verdieping zijn bestemd voor de Bank voor Handel en Scheepvaart zelf, terwijl op de begane grond tevens een verhuurbare ruimte beschikbaar zal komen.

De tweede tot en met de vijfde verdieping zullen betrokken worden door de Handels- en Transportmaaschappij “Vulcaan” en de “Halcyon Lijn”, beide thans gevestigd aan de Veerkade. De zesde verdieping zal als kantoorruimte verhuurd worden. De zevende verdieping wordt een dakterras met een gesloten gedeelte, dat gebruikt zal worden als kantine.

Aan de zijde van de Coolsingel komt een galerij op trottoirhoogte met links de ingang voor de Bank voor Handel en Scheepvaart en rechts de ingang voor de Handels- en Transportmaatschappij “Vulcaan” en “Halcyon Lijn”.

Tussen deze ingangen is in de galerij een winkel geprojecteerd met een frontbreedte van 12 meter. De galerij en ook de winkel zullen des avonds worden verlicht, zodat dit gedeelte van de Coolsingel hierdoor een levendig aanzicht krijgt.

Aan de binnenhuisarchitectuur zal grote zorg worden besteed. Op de begane grond kom een entreehal met aansluitende balieruimte, uitgevoerd in lichte getinte Franse kalksteen. Onder het gebouw bevinden zich twee ruime kelders, een met kluizen en archieven, een fietsbewaarplaats en een garage.

uit:
30 juni 1953
Het Vrije Volk