Nieuw gebouw aan de Gedempte Slaak

Aansluitend op het nieuwe gebouw van het Vrije Volk en als een van de wanden van het nieuwe Oostplein worden 64 vrije woningen en 12 winkels gebouwd. De architecten R.D. van Andel en ir. S.J. van Embden , ontwierpen dit plan dat door de Gebr. J.A. en A.A. Klaasse wordt uitgevoerd voor rekening van de Nationale Levensverzekerings-Bank N.V., de instelling, die al vele woningen in Rotterdam heeft laten bouwen. Naar men hoopt, zal nog dit jaar met het bouwwerk begonnen kunnen worden.

Aan de Gedempte Slaak komen acht winkels met daarboven 24 vrije woningen. De winkels hebben een oppervlakte van 70 m2, een frontbreedte van 7 meter en een kelderruimte van 40 m2.

De woningen bevatten vier kamers, keuken, douche, w.c., ruime hall, aan de voorzijde een loggia en aan de achterkant een veranda. Trappenhuizen geven toegang tot telkens zeswoningen en tot de 10 m2 kelderruimte, die voor elke woning beschikbaar is.

Aan de Oostzeedijk komen vier winkels met daarboven 16 vrije woningen. De winkels zijn hier nog iets groter. Ze hebben een oppervlakte van 113 m2, een frontbreedte van 10,50 meter en een kelder van 50 m2.

Boven deze winkels liggen op de eerste en tweede verdieping acht flats met vijf kamers, keuken, badkamer, w.c. en ruime hall. Op de derde verdieping liggen acht vrije woningen, eveneens met vijf kamers, die de slaapkamers op de vierde verdieping hebben. Deze woningen zijn toegankelijk ober een aan de achterzijde lopende gaanderij met aan de beide uiteinden trappenhuizen, die tevens toegang geven tot de kelderruimten van 6,5 m2 per woning.

Aan de Jacq. Perkstraat liggen 24 vrije woningen. Daarvan zijn er 21 vierkamerwonigen en drie driekamerwoningen. Elk van deze woningen heeft ongeveer 8 m2 kelderruimte.

Aan de achterzijde hebben alle winkels een expeditiestraat.

uit:
Het Vrije Volk
4 december 1953