Hoeksteen van het Zuidplein

Gisterenmiddag is begonnen aan een hoeksteen van het Zuidplein door het heien van de eerste paal voor drie bouwblokken met 57 woningen, 12 winkels en een café-restaurant. Wethouder Meertens heide deze paal voor, zoals hij het zelf noemde, “een belangrijk onderdeel van het Zuidplein, het plein, dat over vijf jaar een attractief centrum voor Rotterdam-Zuid zal zijn”. Er zullen hier dan staan een schouwburg, bioscopen, een zwembad, restaurants enz.

Op bovenstaande perspectieftekening ziet met het bouwwerk van de Pleinweg af. Aan de pleinweg komen winkels daarboven de woningen in drie woonlagen. Langs de Goereesestraat komen twaalf artsenwoningen met wacht-, spreek- en onderzoekkamers en een garage. Op de hoe is een café-restaurant ondergebracht met een terras, dat uitzicht biedt op de drukke Pleinweg, en een zaal.

Langs het toekomstige Zuidplein, tegenover de in aanbouw zijnde schouwburg dus, komen eveneens winkels met daarboven woningen in vier woonlagen. Deze woningen zullen via trappenhuizen, galerijen en lif bereikt kunnen worden. Aan dit plein is voor de woningen op de eerste woonlaag een terras ontworpen van 85 meter lengte en 1.50 meter breedte, dat tegelijkertijd zal dienen als luifel boven de winkels. Aan de achterzijde van de drie woonblokken komt een gemeenschappelijke tuin, waarin de gedenksteen zal worden geplaatst, die zal herinneren aan het bruut geweld, waarme op deze plek in de oorlog de bezetters een aantal Nederlanders ombrachten.

Het plan is ontworpen door het architectenbureau Van den Broek en Bakema en het wordt voor eigen rekening gebouwd door de bouwers-combinatie Roos-Manhave en Kruithof.

Op de tekening valt duidelijk te zien, waar de Pleinweg in de toekomst door een tunnel geleid zal worden, om het Zuidplein tot een plek te maken, waar men rustig naar alle kanten zal kunnen oversteken. Het eigenlijke  verkeersplein wordt, zoals men zich kan herinneren, enkele honderden meters naar het Zuiden verlegd, om daar aansluiting te geven op de nieuwe weg naar Dordt

uit: 
Het Vrije Volk 
23 december 1953