De Industrie – stichting

De Industriestichting bij acte op 2 december 1940 verleden, opgericht door de burgemeester ban Rotterdam en de voorzitter van de Kamer van Koophandel, exploiteert reeds vijf industriegebouwen aan de Oostzeedijk en is bezig met de bouw van en nieuwe grote industrieflat aan de Goudsesingel. Voor dit nieuwe bouwwerk moesten enige noodwinkels worden opgeruimd. Het ontwerp is van het architectenbureau Van Tijen en Maaskant. Er zal een pand verrijzen van 120 meter bij 60 meter en vier verdiepingen hoog. Op de begane grond verdieping zijn winkels gedacht. Het totale grondoppervlak van deze nieuwe flat zal 17.000 m2 bedragen. De vijf gebouwen aan de Oostzeedijk hebben in totaal niet meer dan 8.000 m2 grondoppervlak. Men hoopt over 2 jaren aan de Goudsesingel te kunnen gaan verhuren. Er wordt door de Stichting gerekend op middelgroten en kleine bedrijven. Een confectiebedrijf met 80 man personeel (waarvan gemeenlijk een groot percentage uit vrouwen bestaat) kan er huisvesting vinden.

Een der panden aan de Oostzeedijk kon nog in 1942 opgeleverd worden. Dit pand, de Zieder, herbergt een achttal bedrijven. Elk daarvan geschikt voor over een eenheid van 110 m2. De flats in de andere panden vinden geleidelijk aan huurders. Evenals de Zieder hebben de nieuwe panden, die me soortgelijke Oud-Hollandse klinkende namen als Wever, Looier e.d. worden aangeduid, reeds hun huurders gevonden, zodat op de Oostzeedijk een veertigtal bedrijven – sommige hebben de beschikking over twee eenheden en wel o.a. een drukkerij, een radiateurs-, een brandkasten-, een brillen en petten-fabriek, inrichtingen voor het vervaardigen van bedrijfskleding, van dameshoeden, van dassen een vernikkelinrichting, een elektrische apparatenfabriek, onderdak zijn gebracht. Het Rotterdamsche initiatief heeft in het land zeer de aandacht getrokken. Uit Den Bosch, Groningen, Enschede, Nijmegen, Haarlem, Amsterdam, Den Haag, Roermond, Maastricht komen voortdurend belangstellenden, wethouders en directeuren van Gemeentewerken, poolshoogte nemen bij de administratie van De Rotterdamse industriestichting.

Als er een derde industrieflat gebouwd zal worden, komt deze op de linker Maasoever. Maar deze plannen verkeren nog in Embryonale toestand. De financiering van de bouwwerken geschiedt met geld van de Herstelbank. Het ligt in de bedoeling een exploitatie-maatschappij te vormen, waarin de huurders aandeel kunnen nemen en waarin ze ook herbouwplichten kunnen onderbrengen.

uit:
De  Maasstad
6e jaargang, nummer 9
juni 1947