Stadhuisplein: nieuw Rotterdams centrum

Het Stadhuisplein wordt een nieuw en uiterst belangrijk centrum van Rotterdam. Het wordt een ruim en toch intiem ontmoetingsplein, dat vooral door zijn voortreffelijke ligging voorbestemd is een grote plaats in het leven van de nieuwe binnenstad te gaan vervullen.

Daar heeft stadsontwikkeling dan ook gebruik van gemaakt. De bovenstaande perspectieftekening, die de noordelijke wand van het plein toont, geeft reeds een goede indruk van wat de Rotterdammer hier straks geboden wordt. Wanneer men zich indenkt, dat dit plein de Lijnbaan met de Coolsingelkant de eerste ruimtelijke begrenzing is die het oog ontmoet, krijgt men een idee van de omvang van dit mooie plein.

De zuidwand belooft bovendien zeer attractief te worden. Hier komen, van de Coolsingel af gerekend: Het gebouw van Van Slavenburgs Bank, met op de begane grond het café De la Paix. Daarnaast het nieuwe front van de Luxor-bioscoop. Vervolgens een viertal bars en een café, die te samen overbouwd worden door een uitbreiding naar achteren van hotel Central. De nieuwe Corso bioscoop sluit hier weer op aan en het plein wordt aan deze zijde afgerond door Rutecks lunchroom.

Zo liggen daar dus in de toekomst op het zuiden, in het milde zonlicht een reeks van uitgaansgelegenheden, die prachtige mogelijkheden hebben voor gezellige terrasjes. De noordwand, die op de tekening zichtbaar is, wordt op het ogenblik reeds geheel gebouwd. Van links naar rechts ziet men hier het Holbeinhuis (dat op de begane grond het restaurant van Dikker en Thijs heeft) van architect W.J. Fiolet en ten slotte het reeds bestaande pand van Meddens, op de hoek van de Lijnbaan, van het architectenbureau prof. v.d. Broek en Bakema.

Midden in dit langzaam naar Coolsingel oplopende Stadhuisplein zal het monument van de Bevrijding komen waarvan de vorm nog niet is vastgesteld, maar dat zeer omvangrijk belooft te worden.

Uit:
Het Vrije Volk
13 april 1954