Kantoorkolos aan de Maas

De Koninklijke Neddloyd Groep gaat haar nieuwe hoofdkantoor bouwen aan de Boompjes, pal naast de Maasbruggen. Architect prof. W. G. Quist heeft een eerste ontwerp voor het tachtig meter hoge gebouw gemaakt. ,

Het scheepvaartconcern kan terecht aan de Boompjes als gevolg van het stranden van een plan voor een hoog woongebouw op deze plek. Enige tijd leek het erop dat Nedlloyd zou uitwijken naar Capelle aan den IJssel of Schiedam. Rotterdam had wel bouwgrond aan te bieden aan het Weena, waar de scheepvaartgigant echter niet happig op reageerde.

Het gebouw aan de Boompjes krijgt zestien kantoorverdiepingen met eronder vijf parkeerverdiepingen (alle bonvengrönds). De achtergevel steekt uit boven de Scheepmakershaven. Architect Quist, die bij zijn plan voor het nieuwe Maritiem Museum in Rotterdam al opviel door de driehoekige plattegrond, heeft in het Nedlloyd Huis de massale gevel doorbroken met een schuine lijn.

Nedlloyd wil, haar nieuwe hoofdkwartier in 1986 betrekken. Men heeft de nieuwe ruimte hard nodig, omdat hét huidige kantoor aan de’ Houtlaan (Zalmhaven) te krap is geworden voor de thans ongeveer 1.200 personeelsleden. Het ontworpen kantoor is anderhalf keer zo groot en zal ongeveer 120 miljoen gulden gaan kosten.

Het concern, ontstaan door samensmelting van een aantal traditierijke rederijen, is nog maar een jaar of zes gevestigd in Rotterdam. Daarvóór was het hoofdkantoor in Rijswijk, de zetel van fusiepartner VNS. Het huidige hoofdkantoor in Rotterdam is een huurpand.

De bouwplek aan de Boompjes is enige tijd gereserveerd geweest voor woningbouw. Architect Rem Koolhaas had een opvallend woongebouw ontworpen, dat met zo’n 21 verdiepingen ongeveer dezelfde buitenafmetingen zou hebben als het Nedlloyd-kantoor.

Het is de gemeente niet gelukt beleggers warm te krijgen voor het woningbouwproject, waarmee zon 150 miljoen gulden gemoeid zou zijn. Woningbouw aan het rivierfront en in de binnenstad in plaats van kantorenbouw is een van de doelstellingen van het gemeentebestuur. Hoe dit te rijmen met het plan voor het Nedlloydkantoor? “Het plan van Koolhaas was best mooi, maar als je het niet aan de man kunt brengen, dan moet je iets anders met de grond proberen,” aldus een .woordvoerder. Hij wijst er ook op dat Nedlloyd overwoog uit Rotterdam te vertrekken.

Tachtig meter hoog wordt het nieuwe Nedlloyd-kantoor aan de Boompjes. De parkeerdekken zijn bereikbaar via open oprijlussen rechts van het gebouw.

uit:
Het Vrije Volk
28 december 1982