Slavenburgsbank Bank aan Stadhuisplein

Dit wordt de nieuwe hoek van het Stadhuisplein, bij de Coolsingel, tegenover het reeds vergevorderde Holbeinhuis. Slavenburgs Bank N.V. zal dit bouwwerk, naar een ontwerp van architect Corns. Elffers, laten zetten. Zoals men op de perspectieftekening kan zien, vormt dit hoge gebouw een uitstekende pendant van het Holbeinhuis. Beide bouwwerken zullen het Stadhuisplein in de toekomst aan de Coolsingelzijde het noodzakelijk gewicht verschaffen.

Dit grote gebouw, dat nog niet aanbesteed is, bestaat uit een souterrain, begane grond, tussenverdieping en acht etages voor wat betreft het hoofdgebouw. De vleugel aan het Stadhuisplein heeft een souterrain, begane grond tussenverdieping en drie etages.

In deze vleugel is op verzoek van de gemeente ruimte afgestaan voor een café-restaurant – café de la Paix – van de Brouwerij d’Oranjeboom. Onder het overbouwde gedeelte van het hoofdgebouw kunnen nog twee speciaalwinkels speciaalwinkels worden ondergebracht.

Op de hoek van de Coolsingel en het Stadhuisplein is de ingang van Slavenburgs Bank. Deze bank heeft op de begane grond een hal, spreekkamers en een personeelsvertrek voor ongeveer 100 emploé’s. In het souterrain van het hoofdgebouw komen de archieven, kluizen en weer enkele personeelsvertrekken. In het souterrain van de vleugel komen de keukens en diensvertrekken van het café-restaurant.

Op de eerste etage van het hoofdgebouw zijn de directievertrekken en ook op de tweede en derde etage zijn nog enige ruimten voor de bank. Voor het overige worden de tweede tot en met de achtste verdieping van het hoofdgebouw als kantoorruimten verhuurd.

Dit bouwwerk wordt in gewapend beton opgetrokken.

uit:
Het Vrije Volk
17 maart 1954