V & D wordt een verdieping hoger

Aan de warenhuis van Vroom en Dreesmann is een bouwkraan verschenen en daarmee is een. begin van uitvoering gegeven aan de reeds ja|ren door de directie gekoesterde plannen dit gebouw met een complete verdieping te verhogen. Die bouw zal worden uitgevoerd door H.F. Boersma’s Aannemingsmaatschappij naar een ontwerp van het architectenbureau Kraaijvanger, dat ook het warenhuis in zijn oorspronkelijke vorm ontwierp. Wanneer alles vlot verloopt, zal de uitbreiding in augustus 1960 voltooid zijn; men hoopt de nieuwe verdieping nog voor de komende winter dicht te hebben,

Met deze omvangrijke verbouwing krijgt V & D er in totaal 6.000 m 2, aan verkoopruimte 4.000 m 2 bij. Daar allerlei bedrijfsruimten op de eerste verdieping gevestigd! blijven, zal de nieuwe etage meer . verkoopgelegenheid bieden dan waarover men thans op de bovenste verdieping beschikt.’ De kantine gaat mee omhoog en zal dus ook in de toekomsteen plaats op het dak vinden.

Alleen aan de achterzijde zal de bestaande gevel ongewijzigd blijven; die aan de andere kanten wordt in de verbouwing betrokken. Daarbij zal het zogenaamde gordijngevelsysteem worden toegepast, waardoor het mogelijk wordt naar believen ramen met gesloten vlakken af te wisselen. Ook op de nieuwe verdieping zal het plafond zwart zijn en worden uitgerust met het in de praktijk beproefde verlichtingssysteem dat intussen in het buitenland is nagevolgd en bijv. in Engeland als ā€˛Rotterdam ceiling” (het Rotterdamse plafond) bekendstaat.

Het gebouw krijgt van onder tot boven roltrappen in beide richtingen, ook dus van het souterrain naar de eerste en van de eerste naar de tweede etage. In verband daarmee zullen de bestaande roltrappen worden gemoderniseerd. Ook de liften worden verder doorgetrokken en er komen twee nieuwe bij.

uit:
Het Vrije Volk
27 februari 1959