Nieuw Graanhuis

Zo wordt het nieuwe Graanhuis, dat aan de Wijnhaven, naast het pand van de ICI, komt te staan. Een groot deel van dit nieuwe bouwwerk zal uitbreiding zijn voor de ICI. Het Graanhuis heeft aan de Wijnhaven een breedte van ongeveer 37 meter van de totale gevellengte van 60 meter. Op de tekening ziet men geheel rechts de Posthoornstraat. Het bouwwerk is ontworpen door architect Corns Elffers, die ook het aan de Blaak gelegen bestaande gebouw van de ICI op zijn naam heeft.

Het Graanhuis was voor de oorlog eveneens aan de Wijnhaven gelegen. In de meidagen van 1940 werd het volledig vernield. Het nu reeds ruim tachtig jaar oude Comité van Graanhandelaren vestigde zich toen in de nieuwe Beurs. De analyse- en monsterafdelingen werden ondergebracht in een oud gebouw aan de Voorhaven te Delfshaven. Vorig jaar werd dit pand echter onteigend en sindsdien herbergt het oude archiefpand van de Twentse Bank aan de Vissersdijk deze afdeling.

uit:
Het Vrije Volk
10 juli 1954