Poffertjespaviljoen van glas

Er komt een achthoekig glazen poffertjespaviljoen op de Meent bij het kruispunt met Pannenkoekstraat en Botersloot. Het is het eerste paviljoen in het nieuwe Rotterdam. Aannemer J.A.S. van der Cammen gaat het binnen enkele dagen bouwen voor de heer N. Bongers. Architect ir. Harry Nefkens maakte het zeer bijzondere ontwerp voor dit gebouwtje.

Van dit soort paviljoens, waarvan er in de komende jaren in verschillende vormen vele zullen verrijzen langs de Coolsingel, het Weens en aan de Pannekoekstraat, verwacht Stadsontwikkeling dat ze een belangrijke bijdrage zullen geven tot de levendigheid van het stadsbeeld. Het paviljoen van de heer Bongers heeft een diameter van acht meter en komt op het pleintje te staan, dat aan de Meent grenst. Het bovengrondse gedeelte is geheel van glas en naar alle zijden afgedekt door een brede luifel, die gedragen wordt door acht zichtbaar blijvende ijzeren spantbenen. Onder de brede luifel komt een terras.

De heer Bongers, die thans een noodonderkomen heeft op de hoek van de Bergweg en de Gordelweg, wil in dit gebouwtje een tearoom vestigen met een gelegenheid tot het serveren van poffertjes en wafelen. Daarmee herstelt hij een oud-Rotterdamse traditie in ere.

Voor de seizoendrukte van 1955 hoopt men het paviljoen, dat reeds jarenlang in voorbereiding was, gereed te hebben.

uit:
Het vrije Volk
3 december 1954