Achttien winkels aan Meent geopend

Achttien winkels openden vanmorgen tegelijkertijd aan de Meent tussen het viaduct en de Goudschesingel. Wethouder H.E. v.d. brule verrichtte de officiële opening van dit Winkelcentrum Plan meent, waarin middelgrote en kleine winkeliers een onderdak hebben gevonden. Dit nieuwe centrum legt de verbinding tussen het hartje van de binnenstad en de reeds zo vergevorderde Jonker Fransstraat.

Architect A. Krijgsman ontwierp de winkels en de 144 woningen erboven. De hoge flat, aan de Goudschesingel, zal over ongeveer drie maanden gereed zijn; daar bevinden zich ook nog twee winkels onder.

Negen ‘eigen bouwers’ sloten zich aaneen tot de ‘Bouwcombinatie Plan Meent”om dit grote project te verwezenlijken.

De voorzitter van het Winkelcentrum Meent, de heer W.J. Vloemans achtte de aanwezigheid van wethouder V.d. Brule een bewijs, dat de achttien winkeliers wel degelijk meegeteld worden als belangrijke deelnemers in het nieuwe stadshart. Hij legde er de nadruk op, dat het hier voornamelijk winkeliers betreft die zelf in de winkel staan. “We zitten hier prettig, we kunnen hier veel van maken,” besloot de heer Vloemans.

Wethouder V.d. brule noemde het noodzakelijk, dat naast de moderne grootwinkelbedrijven de exclusieve centra als de Lijnbaan een grote schare van middelgrote en kleine winkeliers deelnemen aan het distributieapparaat van de binnenstad. Bij hen is het direct contact tussen klant en winkelier het fundament van hun zakenleven. “Een goed winkelier met geduld, vakkennis en credietwaardigheid verenigt eigenschappen in zich, die gaan van mens tot mens. Als deze waarborgen aanwezig zijn, is het voortbestaan van de middenstand verzekerd.”

Het deed de wethouder genoegen, dat in dit project zulk een voortreffelijk samenspel was geleverd tussen de ‘eigen bouwers’ en de winkeliers. “Deze achttien winkels vormen nu een aangesloten front aan de Meent, dat het milieu kweekt, waaruit nog vele zaken zullen volgen en waarin een groot deel van de bevolking graag zal komen.

Namens de directie van de Bouwcombinatie sprak de heer P.J. Roos waarderende woorden over de samenwerking en de heer W. Voogt herinnerde de aanwezigen er aan dat de winkeliers W.J. Vloemans en J. van Zuijlen een grote rol bij de voorbereidingen hadden gespeeld.

Dit, ten slotte, zijn de achttien Meent winkeliers:

  • V.d. Meer en Schoep
  • De koning, tapijten
  • Het porseleinhuis
  • De Mortier, drogisterij
  • J. Vloemans, schoenen
  • Jac. van Zuijlen, lederwaren
  • De Bokser en Zn., sigaren
  • J. Vos, meubelen
  • A. Voogt, loodgieter
  • De Wit, naaimachines
  • A. Teurlings, chocolaterie
  • A.N. v.d. Hulst, behang
  • Tocky Modehuis
  • Kodijko, linnen en lingerie
  • W. Voogt, boekhandel
  • J.H. van Vliet Wzn, banket
  • Modesta, kousen
  • Lords, herenkleding


uit:
Het Vrije Volk
23 oktober 1953