Groot bouwwerk aan het Oostplein

Ook de bebouwing van het belangrijke Oostplein vordert voorspoedig. Rondom het plein worden voorbereidingen voor bouwwerken getroffen, op de hoek van het plein en de Hoogstraat verrijst reeds een flatgebouw en gisterenmiddag ging de eerste paal in de grond voor een groot bouwwerk, dat een mooie sluitsteen zal zijn tussen Oostplein en Groenedaal. Het wordt voor eigen risico gezet door de fa. A.H. de Groot & Zonen en het is ontworpen door architect W.J. Fiolet.

Het flatgebouw op de voorgrond sluit aan op de reeds in aanbouw zijnde flat van de MAB, die op de tekening precies achter de drie bomen staat. Het nieuwe bouwwerk krijgt op de begane grond twee winkels van ongeveer 180 m2 met daarboven zeven woonlagen, die 14 luxeflats bevatten van ongeveer 90 m2 elk.

Iedere flatwoning bevat een grote woon-zitkamer van vijf bij acht meter, een slaapkamer, een hall, een badkamer, een toilet, enz., alles van grote afmetingen. Aan de achterzijde bevindt zich een groot werkbalkon en aan de voorzijde een klein balkon, dat uitzicht biedt tot over de Maas. Een lift bedient alle verdiepingen.

De bebouwing langs het Groenendaal heeft op de begane grond drie winkels variƫrend van 150 tot 200 m2, met daarboven 22 flats, die in grootte gelijk zijn aan die van het Oostplein. Alle woningen zijn voorzien van een ruime bergruimte in de kelder en de winkels zijn over de volle diepte onderkelderd.

Achter het gebouw, dat tot de St-Jansstraat toeloopt, bevindt zich een expeditiehof met parkeerterrein.

Zoals men weet komt de molen van her Oostplein schuin voor deze flatbouw te staan. Het Oostplein krijgt een diameter van bijna 150 meter.

uit:
Het vrije Volk
19 december 1953