De uitbreidingsplannen van Hotel Atlanta

Toen in april 1931 na een bouwtijd van 2,5 à 3 jaar, hotel Atlanta op de Coolsingel werd in gebruik genomen, was dat voor Rotterdam een evenement. De stad was de zoveelste crisis na de vorige oorlog nauwelijks te boven en te midden van de afbraak op velerlei gebied, getuigde het van vertrouwen in Rotterdam en zijn haven, om een hotel-annex-café en restaurant van zo moderne allure te bouwen. Op de plaats, waar twee ietswat provinciaals aandoende inrichtingen het oude Hollandaise en Royal hadden gestaan. Coomans mocht toen meer bedden hebben dan het nieuwe hotel, dat er 100 telde en 60 kamers had, alle uitgerust met badkamer, maar Coomans was in de neergang en moest dan ook enige jaren later zijn deuren sluiten. Architect F.A.W van der Togt had het aangedrufd hotel Atlanta een 36 meter hoge toren te geven die de Coolsingel aan de Westzijde domineerde. Een attractie vormde de daktuin, die de gelegenheid bood van de zevende verdieping op de rusteloze stad neer te zien.

Op 14 mei 1940 is Atlanta zwaar gehavend: een bom sloeg een paar panden verder op de Coolsingel in en wat de bominslag in de buurt niet vernielde, deed de daarop volgende branden.

Onmiddellijk na de grote ramp heeft Rotterdam, niet vermoedende hoe lang de oorlog duren zou en wat dit goede land nog te wachten stond, een stoere energie betoond. Ook de leiding van Atlanta – de bekende exploitant van koffiehuizen, de heer D.H.M. Reese is de directeur van de maatschappij, die behalve verschillende andere inrichtingen van soortgelijke aard, dit hotel beheert – ging aan de slag en reeds op 20 juni 1940 kon in het geteisterde pand weer een provisorisch café worden geopend. Er werd geleidelijk doorgewerkt aan het herstel, de vergaderzaal op de eerste etage werd gerestaureerd en in 1943 was het herstel zover gevorderd, dat twee etages voor kantoor en tekenzalen konden worden verhuurd aan het Asro.

Na de bevrijding kon de restauratie grondiger worden aangepakt. Daarvoor moesten heel wat moeilijkheden worden overwonnen en moesten materialen en inrichtingsmeubilair, kleden enz. worden gekocht, die niet dan tegen hoge prijzen konden worden verworven. Het resultaat was, dat in het voorjaar van 1947 de hotelverdiepingen gereed waren en dat op 17 mei de burgemeester officieel Atlanta kon openen. Minister Neher sprak op de avond van deze dag zijn reden tot stimulering van de wederopbouw uit in een der zalen van dezelfde inrichting.

Thans is aan architect Van der Togt opdracht verleend voor een belangrijke uitbreiding van Atlanta. Aan de Coolsingelzijde wordt de gevel met 7 meter verlengd en aan de kant van de Aert van Nessestraat met ongeveer 45 meter. Voor deze nieuwe gedeelten is op 22 mei de eerste paal geslagen. Door deze verbouwing wordt een gebouw verkregen van 26 meter aan de Coolsingel en 70 meter in genoemde straat.

uit:
De  Maasstad
6e jaargang, nummer 9
juni 1947


Lees hier meer over Hotel Atlanta