Luxe flatgebouw aan Groenendaal

De architecten ir. W. van Tijen en H.A. Maaskant ontwierpen bovenstaand flatgebouw in opdracht van de bouwkundigen gebr. P. en H. Willemsen. Binnenkort zal aan de Groenendaal begonnen worden met de bouw van dit grote project, dat dus het tweede flatgebouw aan deze brede weg wordt. Het bevat 80 flats, 19 winkels en 15 autoboxen. De uitvoering zal, zowel van binnen als van buien, van een luxe getuigen, die in deze tijd in de woningbouw nog vrij schaars te vinden is. De prijzen van de flats zullen daarom waarschijnlijk boven de Fl. 100,- komen te liggen.

Het bouwwerk komt aan de Groenendaal tussen de Kipstraat en de Goudsewagenstraat. Het sluit in de Kipstraat aan op de Blindeninrichting en krijgt daar een poort in de gevel van veertig meter, waardoor de expeditiestraat achter de winkels en de autoboxen bereikt kunnen worden. Aan de Groenendaal beslaat de gevel van deze flat 100 meter. Er zijn hier zes woonlagen en de daklijst bevindt zich op 24,50 meter hoogte. Aan de Kipstraat past het bouwwerk zich aan de bestaande bebouwing aan en hier zijn vijf woonlagen.

Voor het overgrote deel bestaat dit project uit vierkamerflats; op de hoeken zijn enkele driekamerflats geprojecteerd. De winkels zijn betrekkelijk klein gehouden, zodat ook kleinere zaken er in kunnen trekke, zonder op buitengewoon hoge huurprijzen te moeten rekenen. De ruimte, die hierdoor vrijkwam werd gebruikt om achter de flat 15 los van elkaar staande autoboxen te projecteren.

Woningen en winkels worden aangesloten op de stadsverwarming. De woningen worden tamelijk luxueus ingericht. Er komt een badkamer met tevens een staande douche, er komen waarschijnlijk parketvloeren, linoleum en een Bruynzeelkeuken. Voor en achter zijn ruime balkons ontworpen.

De gevel zal opvallend worden. Er wordt gebruik gemaakt van wit geglazuurde steen en zwart glas, twee materialen die voor een sterk contrast zullen zorgen. Bijzonder zullen zijn de zonwerende rekken, die aangebracht worden boven de grote ramen van de woonvertrekken. Deze rekken breken de lichtval. Ze vormen een noodzakelijke voorziening daar de voorgevel recht op het Zuiden gericht staat.

uit:
Het Vrije Volk
12 juni 1953

Meer weten over flatgebouw Groenendaal? Kijk ook eensĀ hier.