Phs. van Ommeren bouwt kantoor 60 m de lucht in

De scheepsvaartmaatschappij Phs. van Ommeren te Rotterdam heeft de bouwplannen gereed voor een zestig meter hoog kantoorgebouw aan de Westerlaan tussen Westerkade en Calandstraat, met het honderdtwintig lange front naar het Park gekeerd.

Het zal uit twee delen bestaan: een hoogbouw op de hoek van de Calandstraat, waarin elf kantoorverdiepingen komen en een laagbouw voor een cargadoorshal, reikend tot de Westerkade. Bouwkosten: rond negen miljoen gulden.

De gedachte ging uit naar een plaats dichter bij het centrum. Later wilde men op de Heuvel (in het Park) bouwen. Dit ging echter niet door. Intussen had men uitbreiding gezocht door aankoop van panden aan de Westerlaan.

De oplossing is thans gevonden in de bouw van de hoge kantoorflat op het braak liggend terrein op de hoek van de Calandstraat. Wanneer deze hoogbouw klaar is, kan men verhuizen, slopen en de laagbouw voltooien.

In de laagbouw komt de zes meter hoge en 75 meter lange cargadoorshal met daarboven een lagere verdieping, die waarschijnlijk verhuurd zal worden. De top wordt gevormd door een grote kantine met een ruim terras.

De hoogbouw, die zestien bouwlagen omvat, zijn elf verdiepingen, terwijl de cargadoorsafdeling zich met een aantal ruimten hieronder voortzet. De kantoorflat wordt afgesloten door een terugliggende dakverdieping.

Onder het gehele complex komt op straatpeil een terugliggende onderverdieping met de hoofdtoegang aan de Westerlaan en een zij-ingang (voor onderhuurders) aan de Calandstraat. Deze onderverdieping krijgt een hoge, gesloten muur en de toegangen kunnen waterdicht worden gesloten worden, omdat dit gedeelte van Rotterdam (naar alle waarschijnlijkheid) buitendijks blijft liggen.

Het gehele kantoorgebouw krijgt een inhoud van 80.000 kubieke meter en een nuttige vloeroppervlakte van 11.000 vierkante meter. Liften, trappenhuizen, toiletten en garderobes komen in het hart van de hoogbouw.

uit:
Het Vrije Volk
06 maart 1957