Shell-kolos ingewijd

Het nieuwe Shellgebouw aan het Hofplein, dat al enige maanden in gebruik is, heeft gisteren zijn officiƫle inwijding ondergaan met een ontvangst voor genodigden. President-directeur ir. J. A. P. Montijn van Shell Nederland B.V. bood bij deze gelegenheid een cheque van 50.000 gulden aan voor de: inrichting van het museumschip de Buffel.

In het nieuwe Shellgebouw, 95 meter hoog, werken 850 mensen. De eerste paal werd geslagen in december 1973, nadat vier maanden was geploeterd met het bouwrijp maken: er moesten niet minder dan 1.200 houten palen uit de grond worden getrokken, afkomstig .van de voormalige Schiebruggen. Uit de bouwput kwamen vele historische voorwerpen tevoorschijn, waarvan enkele teruggingen tot zelfs, de vijftiende eeuw.

De bouw van het nieuwe kantoorpand heeft 42 miljoen gekost. Het is een belegging van Shell Pensioenfonds en biedt onderdak aan Shell Nederland, Shell Nederland Verkoopmaatschappij en Shell Tankers. Het oude gebouw aan het Hofplein wordt gerenoveerd en geschikt gemaakt voor verhuur aan derden. Er is sprake van geweest dat de Shell-flat een paar weken zonder vergunning gebruikt, is. De brandweer twijfelde aan de brandveiligheid. Onderzoek heeft inmiddels uitgewezen dat het gebouw aan de eisen voldoet. Het uiterlijk van het gebouw is ontworpen door architect P. Zanstra van het bureau Zanstra, De Clercq Zubli, Lammertsma en partners.

uit:
Het Vrije Volk
17 novemver 1976