Bijkantoor Amsterdamsche Bank

Naar een plan van de architecten Van de Heyden en Nieuwenhuyzen alhier verrijst aan den Nieuwe Binnenweg 259-261 (dichtbij de Claes de Vrieselaan) een bij kantoor van de Amsterdamsche Bank. Het gebouw moet op 1 april a.s. in gebruik worden genomen.

Het bestaat uit een “begane grond”, een kelder, een 1e een 2e en een zolderverdieping.Op den begane grond is het bankkantoor ondergebracht, bestaande uit een bediendenkantoor met wachtruimte en balie voor het publiek. Naast de entree is een fietsenruimte aangebracht. Speciaal voor de afdeeling effecten heeft men er ook een balieruimte met eenige spreekkamers.

In den kelder bevindt zich een brand en inbraakvrije kluis. Uit de effectenbalie is die langs een granieten trap te bereiken. Voor de kluis vindt men een wachthal met eenige knipkamers. Verder zijn in de kelder ondergebracht een brandvrij archief, een ruimte voor centrale verwarming en een rijwielbergplaats.

Om de kluis is een controle-gang geprojecteerd welke wordt afgesloten met een kluisdeur, fabrikaat De Haas. De kluis wordt afgesloten door een zware Lips kluisdeur van de nieuwste constructie.

uit:
Rotterdamsch Nieuwsblad
2 maart 1930
blz 11