De eerste acht panden in Blijdorp

Eenige weken geleden maakte het Nieuwsblad melding van de plannen van eenige Rotterdamsche bouwers om in combinatie met den woningbouw in den polder Blijdorp een aanvang te maken en van de vlotte medewerking voor hun opzet van Plaatselijke Werken ondervonden.

Maandag a.s. zullen de bouwondernemers, de heeren C. Gestel en H.J. Van Ankum alhier, met bouwen beginnen aan den weg achter den Walenburgerweg. Ze hebben daar gekocht perceel 9 van den bij publieke inschrijving aangeboden grond en op dat 51 M, breede, diepe bouwblok hebben de architecten Otten en Logemann alhier, thans 8 panden ontworpen van ruim 6,5 meter breedte.

De benedenwoningen liggen meer dan een meter boven de straat en hebben dus een groote frissche kelderruimte, waarin de badkamer is ondergebracht. Door de breedte van het perceel was het mogelijk ruime voor- en achterkamers te maken aan een groote hal, waarop ook de keuken uitkomt en een tusschenkamer, die met schuifdeuren tot één geheel met deze hal is te maken.

Veel royaler echter zijn de twee bovenwoningen, die op de woonverdieping twee groote kamers en suite hebben, met een erker aan de straat en een balkon aan de achterzijde. De keukens krijgen een apart uitgebouwd balkonnetje. De derde verdieping is een in tweeën gedeelde slaapverdieping, van dezelfde hoogte als de gewone étages, waar elke bovenwoning een groote slaapkamer krijgt met een badkamer met een ingebouwd bad en een kleine slaapkamer naast een bergplaats. De huur dezer woningen is nog niet vastgesteld, maar zal in elk geval lager zijn dan voor woningen van dit type elders wordt gevraagd, terwijl de woningen niet alleen een groote oppervlakte hebben, doch ook meer accommodatie.

De gevels worden van een geel grauwe baksteen met stalen ramen, terwijl ook de buitendeuren ban metaal worden met bronzen versiering. Een zeer modern type architectuur dus.

Voor het eind van dit jaar zullen deze eerste woningen in “”Blijdorp” bewoond kunnen wezen.

uit:
Rotterdamsch Nieuwsblad
25 april 1932
blz 13