Van Haren bouwt aan Korte Hoogstraat

Op de lege plek aan de Korte Hoogstraat, tussen de in aanbouw zijnde panden van de Hema en Damen, wordt binnenkort de eerste paal geslagen voor een groot winkelpand met kantoorverdiepingen. De bouw wordt gefinancierd door de N.V. Van Haren’s Schoenfabrieken en een filiaal van dit bedrijf zal met het dameshoedenmagazijn G. v.d. Brink de winkelruimte op de begane grond betrekken.

Het pand, dat ontworpen is door architect J.M. de Winter en gebouwd wordt door de aannemersfirma De Winter en Luneburg, zal half Maart van het volgend jaar gereed moeten zijn.

De begane grond, met een oppervlakte van 600 m2, zal plaatsbieden aan het 83ste filiaal van Van Haren in Nederland en aan het derde filiaal van v.d. Brink in Rotterdam. Het bouwwerk krijgt aan de Korte Hoogstraat een lengte van bijna 19 meter en wordt daarmee het op een na grootste in de Korte Hoogstraat: alleen het pand van de Hema is groter. De hoogte wordt 21 meter. De vier verdiepingen boven de winkelruimte zullen acht kantoren van elk 90 m2 bevatten. Het pand wordt gedeeltelijk als betonskelet opgetrokken en gedeeltelijk in metselsteen.

De N.V. Van Haren’s Schoenfabrieken, die in 1929 werd gesticht, bestaat uit vier fabrieken en een leerfabriek, die zo’n anderhalf miljoen schoenen per jaar produceren. In de oorlog verloor de N.V. filialen aan de Hoogstraat, de Ouden Binnenweg en de Jonker Fransstraat.

De firma v.d. Brink begon in 1922 met een winkel aan de Brede Hilledijk in Zuid. In de oorlog verloor deze firma een filiaal aan de Hoogstraat, waarvoor een noodwinkel aan de Mathenesserlaan werd betrokken, die nu verlaten zal worden.

uit:
Het Vrije Volk
17 juli 1953